Οι έμποροι της Κορινθίας ζητούν οικονομική στήριξη

Τι αναφέρει η επιστολή που έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κορινθίας έστειλαν κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας οικονομική στήριξη και σταθερότητα. Οι έμποροι επισημαίνουν πως για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ώρα οικονομικού πατριωτισμού και τονίζουν πως πάγια θέσης τους είναι η
εκάστοτε κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία.

Στην επιστολή, οι έμποροι της Κορινθίας αναφέρονται στην συμφωνία που επήλθε κι ελπίζουν - όπως λένε - να ολοκληρωθεί, ενώ υπογραμμίζουν ότι «η μόνη παρακαταθήκη ίσως που αφήνει η επίπονη διαπραγμάτευση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι πλέον όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, βρισκόμαστε σε μία τροχιά ευρωπαϊκής και εθνικής συνειδητοποίησης». Παράλληλα αναφέρουν πως, «η σφοδρότητα και μαζικότητα της φτωχοποίησης στην κοινωνική πλειοψηφία, ίσως δικαιολογημένα οδηγεί, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να μη συνειδητοποιεί ή να αψηφά τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς αλλά και γεωπολιτικούς κινδύνους μιας εξόδου μας από το ευρώ. Η υπεύθυνη στάση σας είναι να αποτρέψετε τη βουτιά στο χάος, τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες θα υπολειτουργούν, η αγορά είναι νεκρή και το κράτος σε "καραντίνα"».

Επισημαίνουν πως οι θυσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από όλους μας είναι τεράστιες, ενώ είναι πολλά τα κεκτημένα που έχουν αμφισβητηθεί υπό το βάρος των μνημονίων και προσθέτουν πως, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι δευτερευούσης σημασίας για την αγορά.

«Το μείζον είναι να παλέψουμε όλοι μαζί για να αντέξουμε στο ευρώ ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ελληνικό εμπόριο». Οι έμποροι της Κορινθίας σημειώνουν πως είναι κρίσιμο αμέσως μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, οι παραγωγικοί φορείς της χώρας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία να επεξεργαστούν κάποια ισοδύναμα μέτρα που θα ανακουφίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τα πολλαπλά χτυπήματα.

Τονίζουν πως, «είναι εθνική ανάγκη όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στην εφαρμογή του 3ου σκληρού προγράμματος. Είναι καθήκον να προτάξουμε μαζί τη συλλογική ευημερία, αποτρέποντας μια καταστροφική χρεοκοπία και την επιστροφή στο Grexit που θα ανοίξει τον δρόμο σε διάφορους ανθέλληνες κερδοσκόπους. Σ' αυτήν την προσπάθεια αναμφίβολα θα χρειαστεί να καταθέσουμε την ψυχή μας και μικρά ιδιωτικά «προνόμια». Αντίστοιχα, αντί για πολιτική προστασία θέλουμε οικονομική στήριξη και σταθερότητα». Και συμπληρώνουν πως, «για εμάς τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ώρα οικονομικού πατριωτισμού, για εσάς τους πολιτικούς, είναι ώρα εθνικής ευθύνης και για τους εταίρους μας, είναι ώρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Επιπλέον αναφέρουν στον πρωθυπουργό πως πάγια θέσης τους είναι η εκάστοτε Κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία και, τον προτρέπουν «καλέστε τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους εργοδοτών και εργαζομένων και μιλήστε μαζί μας, ακούστε τις προτάσεις μας, αξιολογήστε τις και αποφασίστε το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε».

Σε άλλη κοινή επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κορινθίας, επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα και τη ζημιά που έχουν υποστεί. Συγκεκριμένα αναφέρουν στον υπουργό Οικονομικών τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τα capital controls στο εμπόριο, με την έλλειψη ρευστότητας και κατά συνέπεια η αδυναμία των εμπόρων για αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, τη μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και τέλος, την αδυναμία εξαργύρωσης των επιταγών που έχουν ήδη εκδοθεί και το πάγωμα των εμπορικών συναλλαγών.

Τέλος, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών άμεσα να μεσολαβήσει, προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

newsbeast.gr

Σχόλια