Έφτασε η Ντέλια με το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους πάνε μαζί…

Φωτογραφία MEGA CHANNEL
Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ακολούθως στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου κατέλυσε έφτασε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, συνοδεία ισχυρής δύναμης ασφαλείας, η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ντέλια Βελκουλέσκου, μετέδωσε το
Mega στο κεντρικό του δελτίο.

Η άφιξη της κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα συμπίπτει με το μήνυμα που στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι θα δώσει κανονικά το “παρών” σε όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θα βάλει το… χέρι στην τσέπη προτού η Αθήνα αποδεχθεί ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και προτού οι Ευρωπαίοι αποδεχθούν μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι “η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή”, κάνοντας λόγο για δεκάδες αναφορές που έχουν γίνει από την κ. Λαγκάρντ για το θέμα αυτό, ενώ υπογράμμιζαν ότι “το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις”.

Σήμερα το πρωί, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, σε μια “συνάντηση γνωριμίας” όπως αναφέρεται από το ΥΠΟΙΚ.

Τι συζητήθηκε – Οι πρώτες αξιώσεις των θεσμών

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους “με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν”.

Όπως αναφερόταν επίσης, οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη θέση της, θεωρώντας ότι “είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας”.

Ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι το θέμα των κρατήσεων φόρων υπέρ τρίτων, ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Άμεσα, ξεκινά και η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε -όπως αναφέρουν οι ελληνικές πηγές- “έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας”.

mignatiou.com

Σχόλια