Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν οι βάσεις

Εκτόξευση αναμένεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές

Με «χειρουργική» ακρίβεια έχει γίνει η φετινή κατανομή του αριθμού εισακτέων στην πλειοψηφία των σχολών. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μικρή μείωση όπως είχε εξαγγείλει, ανεβάζοντας τον πήχυ για τους υποψηφίους. Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αναμένεται
εκτόξευση βάσεων, ενώ μικρή άνοδος θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές, πλην της Νομικής.

Ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 68.345 εισακτέους και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 1.960. Τη μερίδα του λέοντος στις μειωμένες θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (μειωμένες κατά 2.535), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι αυξημένες κατά 575.

Παρά τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται στο σύνολο των θέσεων των ΑΕΙ, η κατανομή έχει γίνει σε γενικές γραμμές ισόποσα, με αποτέλεσμα η μείωση να μην ξεπερνά το 10% ανά τμήμα. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται από 5 έως 15 θέσεις λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Η συγκρατημένη τάση προς τα κάτω, ειδικά σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, που έχασε μόνο 5 θέσεις, αποτελεί «δίχτυ προστασίας» για τους αριστούχους που διεκδικούν την είσοδό τους στη σχολή, καθώς η βάση θα είναι μεν ανεβασμένη, αλλά δεν θα εκτοξευτεί.

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, η μάχη των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι σκληρή. Φέτος, 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, όμως 33.163 θα μείνουν εκτός.

Στο συνολικό αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές και αυτές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ο αριθμός των ανωτέρω, οι οποίες χρόνο με το χρόνο κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους, θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα, στις παραπάνω θέσεις δεν προβλέπονται οι ειδικές κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, τους Ελληνες ομογενείς, τους αλλοδαπούς και τους αθλητές με διακρίσεις.

newsbeast.gr

Σχόλια