ΦΟΡΟΣ στους αγρότες ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Θα συμπληρώσουν πολύπλοκα έντυπα για να «βγει» το τεκμαρτό του 2014 από ιδιόχρηση γεωργικής γης

Με ένα νέο χαράτσι θα βρεθούν αντιμέτωποι από φέτος οι αγρότες αλλά και όσοι άλλοι εκμεταλλεύονται εκτάσεις γης για παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Η Εφορία για πρώτη φορά φέτος τους υποχρεώνει να δηλώσουν
«τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση γεωργικής γης» ώστε να φορολογηθούν για το εισόδημά τους (και ανάλογα με το ύψος του) με συντελεστές 11%-33%!

Ολοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι λοιποί καλλιεργητές γης θα πρέπει φέτος να συμπληρώσουν τα πολύπλοκα έντυπα «ΑΑ-ΓΗΣ» για τον ακριβή υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών των εκτάσεών τους. Στη συνέχεια θα κληθούν από την Εφορία να πληρώσουν φόρο με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τα χωράφια όπου παράγουν τα προϊόντα τους.
Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα πρέπει να το υπολογίσουν σε ποσοστό 3% επί των αντικειμενικών αξιών των ιδιόκτητων εκτάσεων γης και να το δηλώσουν στα έντυπα Ε2 και Ε1.
Τα τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση εκτάσεων γης θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Συνεπώς, φορολογείται με 11% από το πρώτο ευρώ. Αν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, τότε το πέραν του ποσού των 12.000 ευρώ τμήμα του φορολογείται με 33%!

Το μόνο θετικό είναι ότι το ποσό του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση εκτάσεων γης» ο αγρότης θα μπορεί να το δηλώσει και ως εκπιπτόμενη δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα που απέκτησε από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να μειώσει κάπως τη συνολική φορολογική του επιβάρυνση.

Βέβαια τα φορολογικά προβλήματα των αγροτών δεν σταματούν εκεί, καθώς από φέτος:
Καταργούνται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο ως τα 9.550 ευρώ. Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το έτος 2014 θα προσδιοριστεί με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ!

Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα θα φορολογηθούν για ανύπαρκτα εξωπραγματικά «κέρδη», με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τυχόν σκάφη που κατέχουν. Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ.
Ο νόμος δεν προβλέπει διάκριση για τις επιδοτήσεις που οι αγρότες λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να προστίθενται στο κανονικό εισόδημα και να φορολογούνται με συντελεστή 13%.

Στέλιος Κράλογλου

dimokratianews.gr

Σχόλια