Τι έγραψαν για το Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου στη Νεμέα - VIDEO

Δυναμική είσοδος της Νεμέας στον ελαιοκομικό χάρτη

Τζουβάνου Αλεξάνδρα
Με σύνθημα «Επανασυνδέστε το Ελληνικό Ελαιόλαδο» (Re-connect Greek Olive) και με τη συμμετοχή μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), ελαιοπαραγωγών - μελών της ΕΑΣ Νεμέας και εκπροσώπων του ερευνητικού δυναμικού του κλάδο, του
ΕΛΓΟ Δήμητρα και άλλων φορέων αλλά και τη παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα για τα Αγροτικά Προγράμματα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Χαράλαμπου Κασίμη, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς στη Νεμέα που έλαβε χώρα το διήμερο 27-28 Μαρτίου στο Δημαρχείο της Νεμέας.

Πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης ήταν να αναδείξει το ελαιόλαδο της Νεμέας, βάζοντας την περιοχή στο χάρτη των ελαιοπαραγωγών περιοχών της χώρας, καθώς επίσης και να σκιαγραφήσει τους μελλοντικούς στόχους της τοπικής ελαιοπαραγωγής και να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν το σημερινό αγρότη-ελαιοπαραγωγό.

Τη διοργάνωση χαιρέτησαν ο Χρήστος Κωστάκης, πρόεδρος  της ΕΑΣ Νεμέας, ο Δήμαρχος της Νεμέας και ελαιοπαραγωγός Κωνσταντίνος Καλαντζής και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Παπαφωτίου .

Το λόγο κλήθηκε να πάρει και ο Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος δήλωσε "Το ζητούμενο για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι να στοχεύσουμε περαιτέρω στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος" ενώ θέλοντας να τονίσει την σημασία της αύξησης των εξαγωγών ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου και την ανάγκη διεύρυνσης αυτής της πρακτικής έναντι στις εξαγωγές χύμα προϊόντος, σημείωσε χαρακτηριστικά "Όπως συνηθίζω να λέω χαριτολογώντας, το καλύτερο ιταλικό ελαιόλαδο είναι το ελληνικό".

Οι εισηγήσεις του συνεδρίου ξεκίνησαν με τις ομιλίες των εκπροσώπων του IOC, του αλγερινής καταγωγής Αναπληρωτή Διευθυντή του IOC Ammar Assabah και του τουρκικής καταγωγής Προϊστάμενου της Μονάδας Προώθησης του IOC Ender Gunduz, οι οποίοι παρουσίασαν τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων γύρω από την αγορά ελαιολάδου και σημείωσαν με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας που σημειώνει ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση 16 κιλά ελαιόλαδο.

Επιπλέον ο κ. Ender Gunduz, μίλησε σχετικά με τα πέντε διαφορετικά προγράμματα προώθησης ελαιολάδου που ο IOC έχει εγκρίνει για την περιοχή της Κρήτης, κατόπιν αίτησης των ελαιοπαραγωγών του νησιού.

Στις εισηγήσεις του συνεδρίου συγκαταλέχθηκαν επίσης τα ακόλουθα θέματα:

• «Το ελαιόλαδο στη Μεσογειακή Διατροφή» - Νικόλαος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ και νυν επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College.

• «Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου και η ποιότητα του ελαιολάδου»- Παναγιώτης Κάτσαρης, Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ελαιολάδου, Ι.Ε.Υ.Α. Χανίων, Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας.

•»Πιστοποίηση Προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ. Εργαλείο προώθησης των ελληνικών αγροτικών  προϊόντων» - Ευφροσύνη Σκαρμούτσου, Χημικός  Μηχανικός, MsC  ΕΛΓΟ Δήμητρα.

• «Διασφάλιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και των Επιτραπέζιων Ελιών»-Χρυσούλα Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής, ΥΠΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νικόλαος Κατσαρός, δήλωσε στο Agronews ότι ο δρόμος για το ποιοτικό τυποποιημένο ελαιόλαδο περνάει μέσα από την αύξηση του ελεγκτικού προσωπικού και την εντατικοποίηση των ελέγχων, κάτι που θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επιτυχή συνεργασία του ΕΦΕΤ και των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών της χώρας και που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν πραγματοποιείται επαρκώς.

Επιπλέον, ο κ. Κατσαρός τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να εντάξει  στην εθνική της νομοθεσία το νόμο  με τον οποίο σε όλους τους χώρους εστίασης υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται τυποποιημένο και πιστοποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο κάτι που η Ε.Ε. απέτυχε να ολοκληρώσει αλλά πολλά κράτη μέλη θεσμοθέτησαν ανεξάρτητα. «Να πιστέψουμε πρώτα εμείς στα δικά μας προϊόντα αν θέλουμε να τα προβάλουμε και στους άλλους», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του.


Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η εισήγηση του Παναγιώτη Κάτσαρη, ο οποίος ανέλυσε χαρακτηριστικά λανθασμένες πρακτικές που αφορούν στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου και που θα πρέπει να αποφεύγονται από τους παραγωγούς ενώ τόνισε ότι «σήμερα το τι εννοείται ποιοτικό ελαιόλαδο είναι ζήτημα σύνθετο και απαιτεί συνδυασμό πολλών ορθών πρακτικών για να επιτευχθεί».

Πηγή: agronews.gr



Τα προβλήματα, οι προοπτικές και η παρούσα κατάσταση της αγοράς απασχόλησαν το Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου στη Νεμέα

Με επιτυχία (μεγάλη συμμετοχή παραγωγών, εμπόρων και τυποποιητών) ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς στη Νεμέα που έλαβε χώρα το διήμερο 27-28 Μαρτίου στο Δημαρχείο της Νεμέας. 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες του συνεδρίου κατά την διάρκειά του αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει το ελαιόλαδο από την βιολογική παραγωγή ή από την πιστοποίηση ΠΟΠ και ΠΓΕ. Επίσης τονίστηκε η ποιότητα που μπορεί να αποκομίσει το ελαιόλαδο από την ομοιομορφία στη σήμανση (ετικέτα). Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του τμήματος προώθησης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου κ. Ender Gunduz, υπάρχει συγκεκριμένη σήμανση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου η οποία θα πρέπει αν ακολουθείται.

Επίσης, ο κ. Ender Gunduz, μίλησε σχετικά με τα πέντε διαφορετικά προγράμματα προώθησης ελαιολάδου που ο IOC έχει εγκρίνει για την περιοχή της Κρήτης, κατόπιν αίτησης των ελαιοπαραγωγών του νησιού.

Από την πλευρά του ο κ.Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος, Βιοτεχνολόγος Διευθυντής Εργαστηρίου Ελαιολάδου Ι.Ε.Υ.Α. Χανίων Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας επεσήμανε στον ΑγροΤύπο, σχετικά με όσα ανέφερε στην ομιλία του με θέμα «Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου και η ποιότητα του Ελληνικού Ελαιολάδου»: «μετά την τοποθέτησή μου υπήρξαν και κάποιες προσεγγίσεις από ελαιοτριβείς και παραγωγούς οι οποίες ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος».

Και πρόσθεσε: «Εγώ στην ομιλία μου ανέδειξα το θέμα της ποιότητας του ελαιόλαδου και των ορθών πρακτικών που σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται ώστε να επιτυγχάνουμε καλύτερη ποιότητα του προϊόντος μας. Οι διαφωνίες που υπήρξαν ανέφεραν ότι ο επιστημονικός κόσμος ρίχνει όλες τις ευθύνες στους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς και δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Εγώ ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα προς αποφυγήν. Αυτά δηλαδή που έχω δει από την επαφή μου με τα ελαιοτριβεία και τους παραγωγούς και τις πρακτικές που εφαρμόζουν από την συγκομιδή».

Να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο με σύνθημα «Επανασυνδέστε το Ελληνικό Ελαιόλαδο» (Re-connect Greek Olive) συμμετείχαν εκπρόσωποι του ερευνητικού δυναμικού του κλάδο, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και άλλων φορέων, ο νέος Γενικός Γραμματέας για τα Αγροτικά Προγράμματα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, κ.α. Τη διοργάνωση χαιρέτησαν ο Χρήστος Κωστάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νεμέας, ο Δήμαρχος της Νεμέας και ελαιοπαραγωγός Κωνσταντίνος Καλαντζής και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Παπαφωτίου.
Οι εισηγήσεις του συνεδρίου ξεκίνησαν με τις ομιλίες των εκπροσώπων του IOC, του αλγερινής καταγωγής Αναπληρωτή Διευθυντή του IOC, κ. Ammar Assabah και του τουρκικής καταγωγής Προϊστάμενου της Μονάδας Προώθησης του IOC κ. Ender Gunduz, οι οποίοι παρουσίασαν τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων γύρω από την αγορά ελαιολάδου.

Πηγή: agrotypos.gr




Πηγή: youtube.com

Σχόλια