Σκουρλέτης: "Μια νέα θέση εργασίας σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση"

Με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (Ε.Ε.Α.). Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έθεσε σειρά από θέματα όπως οι

στοχευμένες δράσεις στα προγράμματα απασχόλησης, ο εξορθολογισμός των όρων επιδοτούμενων προσλήψεων, ώστε να είναι ελκυστικές και να μη προκαλούν τον φόβο της ανάληψης του ρίσκου, η διεύρυνση της πολιτικής μετατροπής των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα απασχόλησης κ.α. Όπως τόνισε, το πέρασμα από τη στατική στη δυναμική αντίληψη για την προώθηση και ενίσχυση των προσλήψεων και της απασχόλησης, μπορεί να αποδώσει γρήγορα πολλές νέες θέσεις εργασίας. Τελικός στόχος για το επιμελητήριο πρέπει να είναι μια νέα θέση εργασίας σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να φτάσουμε και τις 600.000 νέες θέσεις με ταυτόχρονη στροφή των επιχειρήσεων στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, εφόσον και οι άλλοι όροι, όπως τα χρέη και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διευθετηθούν.

Το πρόβλημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης - κατάρτισης αποτελεί, σύμφωνα με το Ε.Ε.Α., κομβικό στοιχείο της βιωσιμότητας αλλά και της δημιουργίας νέων ανταγωνιστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι άμεσα αναγκαίο να αποσυρθούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάληψη προγραμμάτων από τα επιμελητήρια, κυρίως του ΕΣΠΑ, τα οποία κατευθύνονται δυστυχώς σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σοβαρό θέμα είναι η άρση των εμποδίων και περιορισμών για τη διεξαγωγή εξ' αποστάσεως (e-learning) κατάρτισης και η αναγκαία πιστοποίηση των καταρτιζομένων, πράγμα που θα έχει τεράστια οικονομία πόρων για την κατάρτιση, αφού ανεξαρτήτως περιοχής, ο κάθε επαγγελματίας και εργαζόμενος σε όλη την Ελλάδα θα μπορεί να καταρτίζεται μέσω Η/Υ και με ελάχιστο επιχειρηματικό και κοινωνικό κόστος. Τέθηκαν επίσης προς λύση προβλήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, αποτελεσματικότητας της κατάρτισης, σύνδεσης με την αγορά εργασίας, πάταξης της παραβατικότητας και της εικονικής κατάρτισης κλπ.

Τέλος τέθηκε σειρά από ζητήματα που αφορούν στα προβλήματα της αγοράς εργασίας, της γραφειοκρατίας, των ελέγχων, της παραβατικότητας και προστίμων. Ζητήθηκε να προχωρήσει ταχύτατα η ηλεκτρονική διεκπεραίωση σειράς εργασιών που γίνονται ακόμη με φυσικό τρόπο, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιου αριθμού εργατοωρών και μεγάλο βάρος για επιχειρηματίες και λογιστές. Επισημάνθηκαν ορισμένες ανακολουθίες στη νομοθεσία για την αδήλωτη εργασία και τα πρόστιμα για τα οποία ζητήθηκε η εκλογίκευσή τους σε συνδυασμό με καλύτερους ελέγχους. Ζητήθηκε να επανεξετασθεί η ανελαστική διάταξη για τα 25 ημερομίσθια ασφάλισης στο ΙΚΑ για εργαζόμενους με «μπλοκάκι», τα οποία αν γίνουν, για οποιοδήποτε λόγο, 24, επιβάλλεται μετάταξη και εξάμηνη εγγραφή και εισφορά στον ΟΑΕΕ.

Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α έθεσε και το ζήτημα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε.Α., Περιφέρειας Αττικής και υπουργείου Εργασίας για την πρακτική υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για επαγγελματίες, ανέργους και εργαζόμενους.

newsbeast.gr

Σχόλια