Ηλεκτρονικό φακέλωμα φορολογούμενου

Καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, μετοχές και ασφαλιστήρια μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και όλοι οι φορολογούμενοι "φακελώνονται", για να γνωρίζει το Δημόσιο την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε πολίτη. Το μέτρο δεν αφορά μόνο την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και το περιουσιολόγιο, που θα συνταχθεί προς τα τέλη του έτους.

Με εγκύκλιο – φωτιά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
 μπαίνουν στο στόχαστρο από φέτος όχι μόνο οι καταθέσεις και οι μετοχές, αλλά και οι δόσεις που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα μερίσματα και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας.

Τα στοιχεία αυτά, θα αξιοποιηθούν για διασταυρώσεις που θα πραγματοποιήσει η ΓΓΔΕ και θα εμπλουτίσουν το Περιουσιολόγιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα ενεργοποιηθεί πλήρως τον Ιούνιο του 2016.

Την ίδια ώρα όμως αυξάνονται τα όρια πάνω από τα οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ετήσια αποστολή στοιχείων για καταθέσεις ( από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ ) και για τα χαρτοφυλάκια κινητών αξιών ( από 100.000 σε 200.000 ευρώ).

Ειδικότερα με την απόφαση της Κ. Σαββαϊδου τράπεζες, ΕΛΤΑ, η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να στείλουν έως τις 31 Μαρτίου στοιχεία αναφορικά με:

1. Καταθέσεις. Αποστέλλονται στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

2. Κινητές αξίες. Διαβιβάζονται στοιχεία χαρτοφυλακίου φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.

3. Μερίσματα.Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

4. Δάνεια. Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.

5. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας που συνάφθηκαν.

sofokleousin.gr

Σχόλια