Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16% - Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν

Αυξομειώσεις σε πολλά βασικά είδη και υπηρεσίες φέρνουν τα κυβερνητικά σχέδια για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 16%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, εστίαση και μεταφορές θα επιβαρυνθούν με 3%, ενώ καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αλλά και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια θα έχουν μείωση
ΦΠΑ κατά 7%.

Ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στον ρ/σ "Παραπολιτικά fm" ανέπτυξε το σχέδιο περί ενιαίου ΦΠΑ λέγοντας:" Η κατεύθυνση στην οποία θα ήθελα να προχωρήσουμε είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% περίπου στο 15% με 16% και τότε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε πολλές από τις εξαιρέσεις και γενικότερα να υπάρξει μια σύγκλιση. Δεν είναι σίγουρο εάν θα είναι ένας (συντελεστής) μπορεί και να είναι δύο. Αλλά τουλάχιστον να υπάρξει μια σύγκλιση και προς τα πάνω και προς τα κάτω".

Σημειώνεται ότι ανάλογη εισήγηση είχε κάνει το ΔΝΤ πριν από 3 χρόνια, προτείνοντας ενιαίο συντελεστή 18% ή 19%. Κι αν ο ενιαίος συντελεστής παραπέμπεται στο... μέλλον, αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποιο ή κάποια αγαθά.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν με νόημα ότι δεν μπορείς να κυνηγάς το λαθρεμπόριο και κάποιοι να μιλάνε για αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ. Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς, αν και ο Γ. Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι η ύστατη λύση στην περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Πάντως, γενικά στην κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύσει. Ο Γ. Μπαλάφας μιλώντας τη Δευτέρα είπε ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα και τα ποτά.

Οι 100 δόσεις
Προ των πυλών είναι η νέα ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις. Απομένει να οριστικοποιηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και το μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους. Όπως δήλωσε, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών στο Associated Press, "παγώνει" το σχέδιο, που έδινε τη δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής με την καταβολή του 50%, αφού έτσι "κουρεύεται" και το κεφάλαιο της αρχικής οφειλής.
Δυσκολίες φαίνεται ότι υπάρχουν και στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφού η ΕΚΤ ζητά το νομοσχέδιο για να γνωμοδοτήσει επί των διατάξεων.

imerisia.gr

Σχόλια