Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στα Μ.Μ.Ε. μετά την τρίτη ψηφοφορία

«Κατ’ αρχήν εκφράζω και πάλι τη θλίψη μου για την περιπέτεια και την τραγωδία την οποία ζουν αυτή τη στιγμή και τα συγχαρητήρια και το θαυμασμό μου σε όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του λιμενικού που έχουν πάρει μέρος αυτές τις δύσκολες ώρες για τη διάσωση και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων τα οποία μετέφερα και από τη Βουλή. Κατά δεύτερον θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για την δημοκρατική εικόνα
ευπρέπειας και ήθους που δείξαμε κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ιστορικών πράγματι ψηφοφοριών για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας. Και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους εργαζόμενους και υπαλλήλους της Ελληνικής Βουλής, τη φρουρά, τους δημοσιογράφους που ανταποκριθήκατε και συμβάλλατε ώστε να υπάρχει μια καλή, θετική εικόνα επιτέλους και της Βουλής αυτές τις ιστορικές και κρίσιμες ώρες. Η ψηφοφορία όπως όλοι ξέρουμε είχε το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε και που ενημέρωσα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεσμικά θα ήθελα να σας πω ότι θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι εκλογές προσδιορίζονται για τις 25 Ιανουαρίου. Και αμέσως μετά όπως γνωρίζετε θα συγκληθεί η Βουλή, θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις τρεις ψηφοφορίες όπως ορίζει το Σύνταγμα και θα προσπαθήσει να δώσει κυβέρνηση.
Τώρα ως στέλεχος της ΝΔ, ως βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών, θέλω να πω ότι κατ’ αρχήν πως οι εκλογές είναι πάντα καλοδεχούμενες και είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας γιατί οι πολίτες συμμετέχουν και εκφράζουν άμεσα την άποψη τους. Όμως αυτές οι εκλογές δεν είναι γιορτή όταν εκβιάζονται και όταν κατά τη γνώμη μου παραβιάζεται το Σύνταγμα και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, ο οποίος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται με τέτοια πλειοψηφία για να αποτελεί ένα σύμβολο Εθνικής Ενότητας, ένα σύμβολο ομοψυχίας του λαού μας. Αυτές λοιπόν οι εκλογές εκβιαστικά μας σύρουν και ανακόπτουν την πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση, την πορεία της χώρας προς ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη είχε υλοποιηθεί, οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν γίνει,  το έχουν αναγνωρίσει  οι Έλληνες πολίτες και γι’ αυτό και αυτοί ανησυχούν και κατά συντριπτική πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις όπως φάνηκε δεν ήθελαν εκλογές. Άρα υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία σήμερα της Βουλής, των ετερόκλητων βουλευτών – ψηφοφόρων που ψήφισαν κατά της εκλογής Προέδρου που αν αφαιρέσουμε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 120, τουλάχιστον στο δημοκρατικό τόξο. Κατά συνέπεια εκβιαστικά οδηγούμεθα στις εκλογές και από γιορτή Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μια γιορτή που να συμμετέχουν οι πολίτες με ηρεμία αφού ακούσουν τα προγράμματα μας, τα επιχειρήματά μας, το τι προτείνουμε για το μέλλον ώστε να μπορέσουν και να ψηφίσουν. Η Ν.Δ. λοιπόν έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ορίζει ότι θέλει να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση, να προχωρήσουμε στο δίκτυ προστασίας, να μη ληφθούν άλλα νέα μέτρα γιατί δεν τα αντέχουν οι πολίτες και είμαστε σταθερά αποφασισμένοι σ’ αυτό και θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση. Απ’ την άλλη μεριά υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο οποίος λέει να κερδίσουμε, να είμαστε πρώτο κόμμα και βλέπουμε. Βλέπουμε διαπραγμάτευση, βλέπουμε μονομερείς ενέργειες, βλέπουμε που θα πάμε, βλέπουμε με ποιόν θα κάνουμε κυβέρνηση, αυτό οδηγεί κατά τη γνώμη μας σε μια αστάθεια και μια περιπέτεια που πιθανόν οι θυσίες που κάναμε τόσα χρόνια να πάνε χαμένες. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πολίτης, ώριμος, γιατί τώρα είναι η ώρα των πολιτών, τώρα είναι η ώρα του λαού, τώρα θα μιλήσουν αυτοί και τώρα δεν είναι όπως το 2012 που υπήρχε ένας εκνευρισμός και μια ψήφος τιμωρητική, ψήφος αγανάκτησης αλλά πρέπει να είναι ψήφος δημιουργίας, ψήφος αναγνώρισης των θυσιών που κάναμε ώστε να βγούμε από την κρίση. Μ’ αυτές τις σκέψεις λοιπόν πιστεύω ότι η Ν.Δ. θα είναι και πάλι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης και θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση με ασφάλεια. 
Εγώ είμαι ικανοποιημένος ότι η εικόνα της Βουλής σ’ αυτές τις τρείς ψηφοφορίες ήταν άψογη. Είχε δημοκρατική ευπρέπεια, είχε ήθος και το ελληνικό Κοινοβούλιο έδειξε μια πολύ καλή εικόνα. Επειδή κάποιοι στο τέλος προσπάθησαν να αμαυρώσουν ή να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους αυτό το αφήνω στην κρίση του ελληνικού λαού και δεν τιμά τους ίδιους. Πάντως απ’ όπου ακούω, ακούω πολύ θετικά για το ελληνικό κοινοβούλιο και για την εικόνα που είχαμε σ’ αυτές τις τρείς ψηφοφορίες».  

Σχόλια