Τσίπρας: Δεν πρέπει να χάσουμε το ραντεβού με την Ιστορία

«Δεν μπορεί κανείς να χάνει το ραντεβού με την Ιστορία και να λέει δεν πειράζει θα ξανάρθει κι άλλο». 

Του Κώστα Τσιτούνα

Με τη φράση αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για τη στρατηγική των συμμαχιών που πρόκειται να ακολουθήσει προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε
εκλογές.
«Από μόνοι τους δεν πρόκειται να πέσουν» είπε ο κύριος Τσίπρας; Απευθυνόμενος σε στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών κατά τη συνεδρίαση με το οργανωτικό του κόμματος. «Εδώ έχουμε ένα κρίσιμο ραντεβού μπροστά μας και εναπόκειται και στη δική μας στάση να είμαστε παρόντες/ουσες σε αυτό το ραντεβού».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τις πόρτες του κόμματος και έκανε λόγο για την ανάγκη πλατιών συμμαχιών ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να «φύγει μπροστά» και να αγγίξει ποσοστά του 40% και 45%.
Στην ομιλία του κατά την κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών και του οργανωτικού ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος όσοι συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου» και «όσοι πάνε όπου φυσάει ο άνεμος».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και κομματικών θέσεων.
«Όσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον/α άλλον/η που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο!» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Στην ομιλία του εκτίμησε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν την προσωπική τους πολιτική επιβίωση, ενώ εκτίμησε ότι η τρόικα έχει δύο στόχους:
-Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση.
-Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους.
Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση».
Έκανε λόγο για δήθεν διαπραγμάτευση από την πλευρά της κυβέρνησης και τόνισε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν πρόκειται να πέσουν από μόνοι τους. «Θα κάνουν το παν για να παραμείνουν στην εξουσία για ακόμη 1,5 χρόνο».
Εμείς έχουμε δύο όπλα, είπε ο κ. Τσίπρας:
• Το πρώτο όπλο είναι η κινητοποίηση του κόσμου.
• Και το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε μια αντίληψη και μια στρατηγική έντιμων καθαρών συμμαχιών, αλλά ανοιχτών συμμαχιών.
«Οι αντίπαλοί μας θα προτιμούσαν να έχουν απέναντί τους έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έλεγε με ανευθυνότητα ότι δεν τον ενδιαφέρει το ορόσημο των 180 και άρα δεν ανοίγει τη συζήτηση της διεύρυνσης με αξιοπιστία, σε προγραμματική βάση και με προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τον δικό του χώρο.
Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».
Αξίζει τέλος να επισημάνουμε ότι ο κ. Τσίπρας «έκοψε το βήχα» σε όσους το τελευταίο διάστημα διατείνονται ότι η επιλογές στα ψηφοδέλτια πρέπει να γίνουν με… σεχταριστικά κριτήρια, λέγοντας με νόημα: «Και ταυτόχρονα θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες».

newsbomb.gr

Σχόλια