Στάση πληρωμών από την κοινωνία

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο, καθώς ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους 1,029 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, ανήλθαν στα 9,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δημιουργούν νέο χρέος προς το Δημόσιο 36.000.000 ευρώ την
ημέρα.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, που στενάζουν από τα φορολογικά βάρη και
αναμένουν τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων εδώ και τέσσερις μήνες, έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα οι οφειλές να φουσκώνουν επικίνδυνα. Η καθυστέρηση συνεχίζεται όσο η τρόικα βάζει συνεχώς νέα εμπόδια και θέτει αυστηρές προϋποθέσεις στη ρύθμιση, ψαλιδίζοντας έτσι τα όποια οφέλη για τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
Το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθε σε 9,683 δισ. ευρώ, από 8,654 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2014.
Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές 60,48 δισ. ευρώ (έως και το 2013), το συνολικό ποσό των χρεών φτάνει τα 70,16 δισ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) μόνο 2,692 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον στόχο του Μνημονίου, το Δημόσιο θα εισέπραττε 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών, ήτοι συνολικό ποσό 4,25 δισ. ευρώ! Ενδεικτικά στο εννεάμηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,16%.
Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

Σε εξέλιξη βρίσκονται 793 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Εως το τέλος του Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 268 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,1 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 153.2300.000 ευρώ (ποσοστό 13,05%).
Σε εξέλιξη βρίσκονται 1.059 έλεγχοι σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου. Εως το τέλος του Σεπτεμβρίου είχαν γίνει 514 παρόμοιοι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι 184.500.000 ευρώ και εισπράχθηκαν 52,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,1%).
Εχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους 74 έλεγχοι «πόθεν έσχες» για διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και επιπλέον 68 έλεγχοι για τους ίδιους τους ελεγκτές.

«Kαταιγίδα» με φόρους 15 δισ. ευρώ σε δυόμιση μήνες

Το τρίμηνο της κολάσεως μπορεί να χαρακτηριστεί η περίοδος Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014 για τους φορολογουμένους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει από φόρους και χαράτσια 15 δισ. ευρώ, για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός! Αυτή η φοροεπιδρομή, σε συνδυασμό με την ανεργία και την απουσία προοπτικών, δικαιολογεί την τεράστια αύξηση των οφειλών.

Κάθε μήνα έως και τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ και παράλληλα την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος (στα τέλη Νοεμβρίου) και τα τέλη κυκλοφορίας (την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου).
Είναι προφανές ότι πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ταυτόχρονη πληρωμή όλων αυτών των φόρων και το αποτέλεσμα θα είναι η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε νέα υψηλότερα επίπεδα. 

Στέλιος Κράλογλου

dimokratianews.gr

Σχόλια