Ξαναμπαίνει στο αυλάκι το φράγμα Ασωπού

Τη διαβεβαίωση ότι το έργο της κατασκευής του φράγματος Ασωπού στην Κορινθία απεμπλέκεται από εκκρεμότητες και μπορεί να προχωρήσει, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον ειδικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Ιατρίδη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για το λόγο αυτό ο κ. Ταγαράς, ο κ. Ιατρίδης και εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών θα επισκεφθούν το εργοτάξιο του φράγματος Ασωπού τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στις
8.30 το πρωί, προκειμένου να επιθεωρήσουν τη μέχρι σήμερα πρόοδο, ενώ αναμένονται δηλώσεις για τη συνέχιση του έργου.

Το φράγμα του Ασωπού αποτελεί το μεγαλύτερο υπό κατασκευή αναπτυξιακό έργο της Κορινθίας.

Με την κατασκευή του, αξιοποιούνται τα νερά του ποταμού Ασωπού αρδεύοντας 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία, και θα εξυπηρετηθούν περισσότερες από 4.000 αγροτικές οικογένειες. Με το φράγμα Ασωπού εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας, προστατεύοντας παράλληλα τις πεδινές γεωτρήσεις από τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 58.750.000 ευρώ, από τα οποία 1.500.000 ευρώ αφορούσαν τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που απαιτήθηκαν και τα 2.500.000 ― το κόστος των τεχνικών συμβούλων. Η σύμβαση κατασκευής του έργου έγινε στις 14 Ιουλίου του 2010. Ο απαιτούμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες από την έναρξή του. Το έργο του φράγματος του Ασωπού είναι όχι μόνο αρδευτικό, υδρευτικό, αλλά και τουριστικό. Η δε λίμνη, ανάντη του φράγματος, μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων, θα είναι πόλος έλξης των επισκεπτών, επηρεάζοντας συγχρόνως και το μικροκλίμα της περιοχής.

enet.gr

Σχόλια