Μητσοτάκης κατά Μητρόπουλου για «φάμπρικα» παράνομων προσλήψεων

Για υποκρισία κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός

Αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Μητρόπουλου ξέσπασε σήμερα με αφορμή πόρισμα του ΑΣΕΠ που «δείχνει» το δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου να έχει προβεί σε παράνομες προσλήψεις, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Μητρόπουλος, με την ιδιότητα του εργατολόγου, γνωμοδότησε πως ουδείς πληροί τους όρους του ΠΔ, ενώ σήμερα βρίσκεται στην όχθη εκείνων που υποθάλπουν τους παράνομους διορισμούς.

Το πόρισμα υπογράφεται από τον σύμβουλο του ΑΣΕΠ, πρώην αρεοπαγίτη κ. Λυμπερόπουλο και σ' αυτό καταγράφεται ότι η δημοτική αρχή της Δραπετσώνας γνώριζε ότι προχωρούσε σε παρά τω νόμω μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, αφού είχαν θέσει υπόψη όλες τις περιπτώσεις των υπαλλήλων στον καθηγητή εργατικού δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο κι εκείνος γνωμάτευσε ότι «ουδείς των υπαλλήλων πληροί τις προϋποθέσεις του ΠΔ».

Στο πλαίσιο της συζήτησης και επί της αρχής του ψήφισης του νομοσχεδίου «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις», ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και υπόθαλψη όσων παρανόμησαν για να γίνουν διορισμοί στο Δημόσιο, με αιχμή την θέση που διατύπωσε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Μητρόπουλος ως προς τα άρθρα για τον έλεγχο «γνησιότητας δικαιολογητικών» και το «ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα».

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι «το μνημονιακό σύστημα εκδηλώνει όλη τη σκληρότητα και αναλγησία του με τις ρυθμίσεις αυτές», για να αιτιολογήσει το αίτημα του κόμματός του για απόσυρση του σχετικού κεφαλαίου και αναστολή κάθε αναδρομικού ελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων, πλην των περιπτώσεων που υπήρξε συγγνωστά αξιόποινη πράξη.

Με αφορμή την συνολική τοποθέτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι γνωρίζει και γνώριζε τι συνέβη στη «φάμπρικα» που είχε στηθεί στους δήμους σε γνώση των αρχών και των υπάλληλων, αφού το «πόρισμα - κόλαφος» για τον Δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου αναφέρει ότι ο κ. Μητρόπουλος είχε αποφανθεί προς τον τότε δήμαρχο ότι ουδείς πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

«Δάσκαλε που δίδασκες», λέγεται αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητρόπουλο και κατηγορώντας τον για υποκρισία.

Αφού πρόσθεσε πως ξέρει πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Δραπετσώνα είναι μόλις μία περίπτωση και τα ίδια συνέβησαν σε πάρα πολλούς δήμους, ανέφερε πως ειδικώς από αυτή μόνο την υπόθεση το Δημόσιο έχασε 2,1 εκ. ευρώ. «Αυτά επικροτείτε; Επικροτείτε αυτούς που διορίστηκαν παράνομα, έκαναν χρήστη πλαστών δικαιολογητικών κλέβοντας την θέση κάποιων άλλων, που πληρούσαν τα κριτήρια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας την έντονη αντίδραση από την πτέρυγα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπει τέτοιες περιπτώσεις, «αγωνίζεται για την ελεύθερη πρόσβαση διάφορων τραμπούκων στα πανεπιστήμια» και σιγοντάρει τους δήμαρχους που πετάνε έξω τους ελεγκτές. «Ξέρουμε τι συνέβαινε. Θέλουμε να το ερευνήσουμε. Θα το κάνουμε, είτε σας αρέσει, είτε όχι. Λυπάμαι που η Αριστερά της ισότητας στηρίζει αυτόν που εν γνώσει του διορίστηκε, αφήνοντας έξω κάποιον άλλον που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Εμείς θέλουμε την επαναφορά στην κανονικότητα και τη μονιμότητα», είπε καταλήγοντας πως οι «πελάτες» του παρελθόντος μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του Αλέξη Μητρόπουλου

Παίρνοντας τον λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος είπε πως δεν γνωμάτευσε ότι είναι παράνομοι οι υπάλληλοι, αλλά ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του διατάγματος της κυβέρνησης Καραμανλή, το οποίο ήταν πολύ αυστηρό και ότι εκμεταλλεύτηκαν τους εργαζόμενους.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «έδωσε όρκο στον κατακτητή για 150.000 απολύσεις» και τώρα «πάει στο Κερατσίνι και τον Ασπρόπυργο για να ελέγξει ανάπηρες εργαζόμενες». Απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα είπε: «Δεν μπορεί εμείς που χρεοκοπήσαμε την πατρίδα να βάζουμε δέκα χρόνια μετά μοιρογνωμόνιο και να τους λέμε ότι πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο. Ούτε σε κοινωνία πιθηκανθρώπων δεν γίνονται αυτά».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι το ΑΣΕΠ αποφάνθηκε οριστικώς για τις συμβάσεις που έχουν μετατραπεί με ΠΔ. 

newsbeast.gr

Σχόλια