Κ. Κόλλιας: «Ζητούμε χρονοδιάγραμμα και πλήρη αποκατάσταση για τις αποδοχές των ενστόλων»

Ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αμετάκλητη απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων, απόφαση η οποία υποχρεώνει την
πολιτεία σε διορθωτικές κινήσεις. Πλην όμως, ανεξαρτήτως και επιπροσθέτως της απόφασης του ΣτΕ, η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει, με προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, εν ενεργεία και αποστράτων, καθώς και την καταβολή αναδρομικών για τις απώλειες που υπέστησαν από το 2012.
Η δέσμευση αυτή αποτυπώνεται εν μέρει και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται αποκατάσταση που αντιστοιχεί στο 50% της μείωσης που είχαν υποστεί το 2012. Το πρώτο αυτό στάδιο της αποκατάστασης θα υλοποιηθεί με την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, οι οποίες θα είναι αυξημένες. Επίσης, έχει δημοσιοποιηθεί και θεωρείται βέβαιο ότι με τις αμοιβές του Δεκεμβρίου θα διατεθούν και τα αναδρομικά που οφείλονται από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Πλην όμως, το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αναδρομικά. Για το λόγο αυτό συνυπέγραψα σχετική ερώτηση, στην οποία επισημαίνουμε ότι η αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών από τον Αύγουστο του 2012. Η συμμόρφωση της πολιτείας με την εν λόγω απόφαση είναι υποχρεωτική, εκείνο που ζητούμε να πληροφορηθούμε είναι το πλήρες χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της.
Ένα δεύτερο ζήτημα που θίγουμε στην ερώτησή μας είναι ο χρόνος εφαρμογής του νέου μισθολογίου των ενστόλων. Το μισθολόγιο έχει ήδη υπογραφεί από τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς και είναι δεδομένο ότι θα δρομολογηθεί. Εκείνο ωστόσο που επισημαίνουμε είναι ότι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την αποκατάσταση των αποδοχών και την καταβολή των αναδρομικών.

Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού και παραμένω σε συνεργασία με τους συναδέλφους που συνυπογράφουμε την ερώτηση ώστε εάν και εφόσον χρειαστεί να αναλάβουμε νέα πρωτοβουλία, πιστεύω ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε.»

Σχόλια