Όταν τα επαγγελματικά σωματεία έχουν … και ευαισθησίες

Την Τετάρτη, 17 Σεπ 2014, στις 20.00, στην Αθήνα (Μέγαρο Υπατία, Πατησίων & Ηπείρου2) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απλώνει ένα τρίπτυχο προς την κοινωνία που περιλαμβάνει:
  1. Έκθεση με έργα Ζωγραφικής και Γλυπτικής, ιατρών-καλλιτεχνών μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών-ΙΣΑ, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμικού και ανθρωπιστικού ρόλου του Ι. Σ. Α.
  2. Δωρεά των εσόδων από τα έργα που θα διατεθούν προς πώληση, για τις ανάγκες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που λειτουργεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εδώ και δυόμιση χρόνια, και παρέχει Π.Φ.Υ. σε ανασφάλιστους συμπολίτες.
  3. Βράβευση ιατρών-μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι διακρίθηκαν για το ιατρικό τους ενδιαφέρον, για την επιστημοσύνη τους, την απαράμιλλη αφοσίωση και την προσφορά τους στον ασθενή, για το ήθος και για την ακεραιότητά τους.
Το τρίπτυχο που απευθύνει στις 17 Σεπ 2014, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προς την κοινωνία έρχεται λίγο μόνο καιρό μετά την αναστάτωση της κοινής γνώμης όταν πληροφορήθηκε ότι διευθυντής δημόσιου νοσοκομείου ενεπλάκη σε θάνατο ασθενούς, που δεν του έδινε «φακελάκι», ενώ οι καθημερινές πλέον ιστορίες με το «φακελάκι», οι στατιστικές έρευνες που αποδίδουν περίπου 6δις€ ετησίως στην παραοικονομία με «σημαιοφόρο το «φακελάκι» στην υγεία και οι πολλές -δηλωμένες και κυρίως μη δηλωμένες- περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας ή απλά αδιαφορίας, εξωθούν σε μία αρνητική εικόνα για τον ιατρικό κλάδο στην Ελλάδα, ενώ, ίσως, υποθάλπουν στοιχεία δυσλειτουργίας και καταστροφής της ιεραρχίας, της ομαλής λειτουργίας και ιατρικής δεοντολογίας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πολύ σωστά επέλεξε το τρίπτυχο της 17ης Σεπ 2014, στις 20.00, στο Μέγαρο Υπατία (Πατησίων & Ηπείρου 2) για να επισημάνει τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες των γιατρών-μελών του, για να υπερτονίσει την κοινωνική του προσφορά με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και με το να ενισχύσει την υπάρχουσα ακόμα αφοσίωση γιατρών-μελών του στην προσφορά προς τον άνθρωπο.
Θετικοί, δοτικοί, ευαισθητοποιημένοι, ξεχωρίζουν για το ηθικό μεγαλείο που τους διακρίνει, και με ανθρωπιά αλλά κάτω από αντίξοες συνθήκες, ακόμα και μεσάνυχτα σώζουν ζωές συνανθρώπων. Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, και σε πείσμα της υποταγμένης στο χρήμα εποχής μας, εξακολουθούν να υπάρχουν γιατροί που πρέπει να στηριχθούν ηθικά, πριν τους καταπιεί το υπερτονισμένο εκχρηματισμένο «σύστημα» …
Όλοι έχουμε ανάγκη από την ενίσχυση του συστήματος ανθρωπιστικών αξιών μας, και την ενίσχυση της ηθικής της κοινωνίας, και αυτό μπορεί να το κάνουν καλύτερα από όλους οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, πέραν από την επαγγελματικά συντεχνιακή θεώρηση.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σχόλια