ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ – Πέρα από τα ευχολόγια…

της Μαρίας Παπανικολάου

Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας κλείνουν αισίως 10 χρόνια. Ειλικρινά όμως δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πόσο σημαντικές είναι, ακόμα και από αυτούς που συμμετέχουν και κάνουν φιλότιμες και παραπάνω προσπάθειες για να δυναμώσει ο θεσμός.
Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας, η Γιορτή του Κρασιού όπως την αποκαλούν ακόμα πολλοί, ΕΙΝΑΙ η μοναδική
ευκαιρία της Νεμέας και του Αγιωργίτικου Νεμέα για εξωστρέφεια και προβολή.
Μιλώντας με ταξιδιωτικά γραφεία που προσπάθησαν να «πουλήσουν» την εκδρομή στις Μεγάλες Μέρες τα αποτελέσματα ήταν και φέτος αποκαρδιωτικά.
Ας ελπίσουμε να αλλάξουν άμεσα οι γνώμες των επισκεπτών διαβάζοντας τα υπέροχα άρθρα που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες και ας μην σταθούμε στη φιλότιμη αλλά άτοπη πραγματοποίηση της ατυχούς ιδέας για Διαγωνισμό που θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες, κατά τον οποίο οι νικητές καλούνται να διανυκτερεύσουν στο Αργολικό Τολό και να διανύσουν μια απόσταση 50 και πλέον χιλιομέτρων, αλλάζοντας Νομό, ως τη Νεμέα...
Ποιος ο λόγος να γίνει Διαγωνισμός βασικά; Κανένας απολύτως γιατί δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό και στόχο.
Το επιχείρημα της διαμονής είναι σαθρό και αστείο εξίσου. Υπάρχουν άπειρες λύσεις και πρακτικές, την ώρα που στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεκάδες πόλεις χωρίς ξενοδοχειακές υποδομές καταφέρνουν να διοργανώσουν Φεστιβάλ με εκατοντάδες επισκέπτες!
Ναι, υποδομές δεν υπάρχουν, είναι αλήθεια. Όλοι το γνωρίζουμε. Με αυτή την τακτική δεν πρόκειται να υπάρξουν κιόλας ποτέ.
Δε σημαίνει όμως αυτό, πως δεν υπάρχουν λύσεις. Έστω για αρχή ώσπου να πειστούν οι επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή.

Πως θα φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες, θα ρωτήσει κανείς;
Στις κλίνες που υπάρχουν ή δημιουργώντας μινι κάμπινκ για νέους και κατασκηνωτές με παράλληλες εκδηλώσεις και προσωρινή υποδομή ή χρησιμοποιώντας δημοτικούς χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ή δυο διανυκτερεύσεις (Πχ. ένα σχολείο, ή ένα άδειο κτίριο με κατάλληλη διαμόρφωση) και για πιο δύσκολα γούστα η λύση του B&Bed and Breakfast) ή κατά το ελληνικότερο η παλιά καλή Ελληνική φιλοξενία σε σπίτια κατοίκων. Όλες οι παραπάνω πρακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε συγκεκριμένα Φεστιβάλ και διοργανώσεις και στην Ελλάδα.
Λύσεις υπάρχουν, αν υπάρχει όρεξη και στόχος κοινός.

Η αλήθεια είναι πως οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας δεν έχουν ταυτότητα . Αποτελούν μια γιορτή βιτρίνας και αυταρεσκείας. Από την άλλη το ίδιο το αγιωργήτικο ΝΕΜΕΑ δεν έχει να αποδείξει τίποτα σχετικά με την αξία του. Χιλιοβραβευμένο και αυτό και οι οινοποιοί του σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, έχει καταφέρει να βάλει το όνομά του στα υπολογίσιμα κρασιά του τόπου και του εξωτερικού. Η παρουσία μας στις εκθέσεις, είναι άψογη.
 Τα πρώτα νηπιακά χρόνια πέρασαν, το κρασί μας είναι εκτός από εξαιρετικό και Υπερ- άξιο να σταθεί δίπλα σε οποιοδήποτε αντίστοιχο ξένο. Δεν είναι ανάγκη να το δοκιμάζουμε και να το ξαναδοκιμάζουμε. Ούτε μας λείπει η ευκαιρία να βρεθούμε στις πλατείες για σεργιάνι.
Η Μεγάλες Μέρες της Νεμέας έχουν και φέτος να μας προσφέρουν το δικό τους σεργιάνι στα οινοποιεία, τις εκδηλώσει πολιτισμού και τις γευσιγνωσίες τους. Θα τις τιμήσουμε γιατί ΟΛΟΙ πρέπει να τιμούμε το υπέροχο κρασί μας και τους ανθρώπους του και αυτή την ευλογημένη γη που μας ζει και μας τρέφει με τα γεννήματά της.

Ωστόσο, ο προσανατολισμός των Μεγάλων Ημερών οφείλει να γίνει ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ πέραν του πολιτιστικού.

Κανένας δεν θα σηκωθεί  να έρθει στην Νεμέα μόνο για να θαυμάσει το τοπίο και να γευτεί τα κρασιά μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι καταναλωτικό ον και τον προσελκύει η προσφορά για κατανάλωση.
Η εμπορική συναλλαγή επίσης μπορεί να είναι και η λύση για μικρής διάρκειας επισκέψεων από κατοίκους των γύρω νομών (δες την περίπτωση της Τεγέας).

Που είναι μια έκθεση των οινοποιών με περίπτερα στο χώρο του Συνεταιρισμού ή στο γήπεδο για να μπορούν οι επισκέπτες να αγοράσουν; Έτσι δεν θα αποκλείονται και οι μικρότεροι παραγωγοί χωρίς επισκέψιμα οινοποιεία.
Που είναι το παζάρι με επιλεγμένα τοπικά ή άλλα προϊόντα;
Που είναι η εμπορική συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων;
Γιατί θα πρέπει να κάνω χιλιόμετρα από οινοποιείο σε οινοποιείο, αν θέλω μόνο να κάνω ΜΙΑ βόλτα και να αγοράσω κρασί; (ο κόσμος προτιμά μια συγκεντρωμένη δράση και όχι ανοιγμένη σε χιλιομετρικές αποστάσεις που θα τον βάλουν και θα τον βγάλουν από το αυτοκίνητο 10 φορές τη μέρα)

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε αυτά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε είναι ο μόχθος μας και το κοινό συμφέρον. Όχι δεν θα κερδίσουμε αν η κατσίκα του γείτονα ψοφήσει, θα κερδίσουμε όταν το κρασί του γείτονα πουληθεί τόσο γρήγορα που ο πελάτης θα έρθει να ζητήσει και το δικό μας και του διπλανού και του διπλανού.
Είναι τρελό να μένουν κρασιά στις δεξαμενές μας, με το προϊόν που έχουμε.

Τέλος οι τοπικοί φορείς οφείλουν να είναι πάντα αντάξιοι της ευθύνης της διοργάνωσης των Μεγάλων Ημερών της Νεμέας γιατί αυτή καθεαυτή η διοργάνωση ξεπερνάει τα «μικρά» και προβάλει τα «μεγάλα» αυτού του ευλογημένου τόπου.
Ο θεσμός αυτός οφείλει κλείνοντας κάθε χρόνο να αφήνει όμορφες αναμνήσεις, εκδηλώσεις πολιτισμού, χρήματα στους εμπόρους μας και παραγγελίες στους οινοποιούς μας, μόνο τότε θα είναι επιτυχημένος.

Μετά τιμής



Σχόλια