Ανακοίνωση για την προσβολή στο μνημείο Νέγρη

Μνημείο Νέγρη
ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Την Παρασκευή 24/7/2014 συνεργείο της εταιρείας ΑΒΑΞ ενεργώντας κατ΄ εντολή της ΔΕΣΦΑ, που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο πέρασε τον αγωγό μέσα από το μνημείο «Νέγρη», το μνημείο δηλ. για τους εκτελεσθέντες την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Η ενέργεια αυτή της εταιρείας έγινε παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις προς την εταιρεία να μην προχωρήσει στην
κατασκευή του αγωγού στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Στην επιτόπου διαμαρτυρία μας την ημέρα της κατασκευής του έργου, οι υπεύθυνοι της εταιρείας επικαλούνταν κάποιο προεδρικό διάταγμα που τους αδειοδοτούσε (αλήθεια ποιος είναι εντεταλμένος να αδειοδοτεί την προσβολή της ιστορικής μνήμης;) και ειρωνεύονταν όσους από εμάς διαμαρτυρόμασταν για την προσβολή της ιστορίας και απαιτούσαμε το σεβασμό στους συμπολίτες μας που αγωνίστηκαν, για να είμαστε όλοι εμείς ελεύθεροι. Οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά μετά από παρέμβαση και του Δήμου Κορινθίων.
Θεωρώντας τη συγκεκριμένη κατασκευή βάναυση προσβολή της ιστορίας του τόπου μας, της μνήμης των εκτελεσθέντων και της αξιοπρέπειας τόσο των συγγενών των νεκρών, όσο και όλων όσων πιστεύουμε ότι πέρα και πάνω από το όποιο επιχειρηματικό και οικονομικό συμφέρον τοποθετείται ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη και η ατομική και εθνική αξιοπρέπεια, καταθέσαμε την Τετάρτη 30/7 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας με την οποία ζητάμε να σταματήσει η κατασκευή του έργου στο συγκεκριμένο σημείο και να αποκατασταθεί το μνημείο (η αίτηση καθώς και φωτογραφίες από το μνημείο επισυνάπτονται).
Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τη Δευτέρα 4/8 στις 12.30΄ στα δικαστήρια της Κορίνθου. Καλούμε τα κόμματα, τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, κάθε συλλογικότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη που αισθάνεται ότι προσβάλλεται από την παραπάνω ενέργεια της εταιρείας να παραβρεθούν στην εκδίκαση της αίτησης, για να κάνουμε ξεκάθαρο με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ιστορία μας δεν παραγράφεται.


ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (ΑΡΘΡΟΥ 57 Α.Κ)

1) Αδρακτά Βλασσίου, κατοίκου Μελισσίου 
2) Βασιλακόπουλου Θεοδώρου  
3) Δεββέ Ευσταθίου , κατοίκου Κιάτου
4) Δημητριάδη Μαρίας, κατοίκου Κορίνθου
5) Δημόπουλου Αθανασίου κατοίκου Νεμέας
6) Καλαρά Γεωργίας, κατοίκου Κιάτου
7) Κυριάκου Μάριου, κατοίκου Νεμέας
8) Πιέρρου Μαρίνας, κατοίκου Νεμέας
9) Πρεντάκη Αντωνίου, κατοίκου Νεράτζας
              10) Ροκανά Σταύρου, κατοίκου Εξαμιλίων
              11) Σούκουλη Κων/νου, κατοίκου Κορίνθου
              12) Ψυχογιού Γεωργίου, κατοίκου Ξυλοκάστρου
                      ΚΑΤΑ
  1) Την εν Αθήναις εδρευούσης ( Μεσογείων 357-359) ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία « Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ», με τον  διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Σ.Φ.Α ΑΕ», νομίμως εκπροσωπουμένης. 
2)  Της Ανωνύμου τεχνική εταιρίας, με την επωνυμία «J&P ΑΒΑΞ ΑΕ», που εδρεύει στην  Αθήνα, στον Παράδεισο Αμαρουσίου,  Αμαρουσίου και Χαλανδρίου 16, νομίμως εκπρωσοπουμένης. 

*****************************************
Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες, δημότες του Δήμου Κορινθίων, δραστηριοποιούμενοι σε διάφορους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της περιοχής.
 Η πρώτη των καθ΄ων, είναι ιδιοκτήτρια του έργου της εγκατάστασης και διαδρομής του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης «Άγιοι Θεόδωροι- ΔΕΗ Μεγαλόπολης», ενώ η δεύτερη των καθ΄ων, είναι η εργολήπτρια κατασκευής του έργου της διάνοιξης του σχετικού αύλακος, της τοποθέτησης των μεταλλικών σωλήνων κλπ.
Στη περιοχή λοιπόν της Κορίνθου και στη περιοχή Εξαμιλίων, έχει κατασκευαστεί, σε δημοτικό χώρο, 1.992 τ.μ. , από τον Δήμο Κορίνθου, το 1990, ένα μνημείο  των πεσόντων πατριωτών, της περιόδου 1941-1944, στη μαρμάρινη τύμβο του οποίου αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων, το οποίο ευρίσκεται επί της επαρχιακής οδού  Κορίνθου Εξαμιλίων, στο 3ο χλμ, ακριβώς απέναντι από το υπό ανέγερση νέο νεκροταφείο Κορίνθου, όπως εμφαίνεται στο συνημμένο στη παρούσα τοπογραφικό σκαρίφημα.


Πριν από 6 μέρες όμως, η πορεία του αύλακος του φυσικού αερίου διήλθε μέσα από τον περιφραγμένο χώρο του μνημείου, όπου έχει εκσκαφεί τάφρος, βάθους 2 μέτρων περίπου, πλάτους 1,5 μ. και σε μήκος  50 περίπου μ. , η οποία διέρχεται μάλιστα σε απόσταση 3.5 μ. από το κυρίως μνημείο !!! 
Η ανίερη αυτή διέλευση, του αγωγού χημικών προϊόντων, ανάμεσα από τα κόκαλα των πεσόντων, έχει προκαλέσει απόλυτη αναστάτωση σε όλη τη κοινωνία της Κορίνθου, σε όλους τους φορείς και σε όλους τους πολίτες της περιοχής, και σε εμάς τους ιδίους, έχει δηλαδή θιγεί η ιστορική μας ευαισθησία, έχει προσβληθεί ο χώρος του μνημείου και η προσωπικότητά μας και το πατριωτικό μας συναίσθημα σε ανυπέρβλητο βαθμό !!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδιοκτήτρια και η εργολήπτρια εταιρεία, θα μπορούσαν με μια μικρή παράκαμψη να απέφευγαν τη βεβήλωση του μνημείου, την αναστάτωση της περιοχής και την βάναυση προσβολή της  προσωπικότητας ημών και όλων των πολιτών της περιοχής και της χώρας, πολλοί μάλιστα από τους οποίους είναι και απόγονοι των σφαγιασθέντων και ενταφιασθέντων πατριωτών !!!                     

  Έτσι λοιπόν, από τα άρθρα 57 και 59 του ΑΚ συνάγονται τα εξής: Όποιος παράνομα προσβάλλεται στην προσωπικότητά του, νοούμενη ως το προστατευόμενο από το Σύνταγμα (άρθρ. 2 παρ.1) σύνολο των αξιών που απαρτίζουν την ουσία του ανθρώπου, έχει δικαίωμα να απαιτήσει να έρθει η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον.
Σε περίπτωση δε που η παράνομη προσβολή της προσωπικότητας υπήρξε και υπαίτια, το δικαστήριο μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον προσβολέα να ικανοποιήσει την  ηθική βλάβη, που τυχόν έχει επέλθει, ιδίως με πληρωμή χρηματικού ποσού.  
Προσβολή της προσωπικότητας δημιουργείται με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη τρίτου με την οποία διαταράσσεται η κατάσταση που υπάρχει σε μια ή περισσότερες εκδηλώσεις της σωματικής, ψυχικής,  πνευματικής και κοινωνικής ατομικότητας του βλαπτόμενου κατά τη στιγμή της προσβολής.
Η προσβολή είναι παράνομη όταν η επέμβαση στην προσωπικότητα του άλλου δεν είναι επιτρεπτή από το δίκαιο ή γίνεται σε ενάσκηση δικαιώματος, το οποίο όμως είναι από άποψη έννομης τάξης μικρότερη σπουδαιότητας, είτε ασκείται καταχρηστικά.
Εν’ όψει της σύγκρουσης των προστατευόμενων αγαθών προς τα προστατευόμενα αγαθά της προσωπικότητας των άλλων ή προς το συμφέρον της ολότητας, θα πρέπει να αξιολογούνται και  να σταθμίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συγκρινόμενα έννομα αγαθά και συμφέροντα για την διακρίβωση της ύπαρξης προσβολής του δικαιώματος επί της προσωπικότητας και ο παράνομος χαρακτήρας της.
Εν΄ όψει  της καταφανούς παραβίασης της ιστορικής μνήμης, του αισθήματος πατριωτισμού και σεβασμού προς τους νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για το συμφέρον της πατρίδας και της χώρας, είναι προφανές ότι θίγεται βαναύσως η προσωπικότητά μας και θα πρέπει επάγοντος να ρυθμιστεί προσωρινά η κατάσταση, να σταματήσει κάθε εργασία εντός του μνημείου, να επανέλθουν τα πράγματα στη πρωταίρα κατάσταση, δια της αφαιρέσεως των σωλήνων του αγωγού, της επιχωματόσεως του διανοιχθέντος  αύλακος, με τη λήψη επειγόντων ασφαλιστικών μέτρων, που θα αποτρέψουν κινδύνους βιαίων συγκρούσεων και διαπληκτισμών με τα τεχνικά συνεργεία των καθ’ ων.
Επειδή η παρούσα αίτησή μας είναι νόμιμος, βάσιμος και αληθής .
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας, και ιδίως τις αξιώσεις  αποζημιώσεων από την ανιστόρητη και βάρβαρη ενέργεια των καθ΄ων , και την εντεύθεν προσβολή της προσωπικότητός μας ως πολιτών  από, κάθε άποψη, και κατά τις περί αδικοπραξιών διατάξεις.
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μας
Να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και να ρυθμιστεί προσωρινώς η κατάσταση
Να υποχρεωθούν οι αντίδικες εταιρείες, να άρουν την προσβολή της προσωπικότητός μας, αποκαθιστώντας το χώρο του μνημείου στη πρωταίρα κατάσταση, δια της  απομακρύνσεως των μεταλλικών σωλήνων και της επιχωματώσεως της  διανοιγείσης  τάφρου με απειλή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ, για κάθε μέρα καθυστερήσεως, από την επίδοση τη σχετικής αποφάσεως και εντεύθεν, άλλως να επιτραπεί τούτο εις ημάς δαπάναις των,  μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της ασκηθησομένης τακτικής αγωγής, με την οποία, εκτός των άλλων, θα ζητείται η οριστική μεταβολή της πορείας του αγωγού έξω από τον χώρο του μνημείου των πεσόντων.    
Να απαγορευθεί στο μέλλον κάθε νέα προσβολή του περιφραγμένου χώρου του μνημείου με απειλή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ, για κάθε νέα παραβίαση.
Να μας χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει κάθε εργασία εντός του χώρου του μνημείου, μέχρις εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσης και να καταδικαστούν οι αντίδικοι στην εν γένει δικαστική μας δαπάνη.  

                                                         Κόρινθος 29/07/2014      
                                                          Ο πληρεξ. Δικηγόρος


                                                             Νίκος Π. Τσόγκας








Σχόλια